Welke treinen rijden er?

Jaarlijks maken miljoenen mensen een reis met de treinen van de Nederlandse Spoorwegen (NS). NS gebruikt voor het vervoeren van al haar reizigers meerdere treintypes. De belangrijkste zijn de intercity, de sprinter en de Intercity Direct (voorheen Fyra).

treinformules-focusveld

Bron: ns.nl

Intercity

De Intercity legt middellange en lange afstanden af en stopt op de grote stations. De NS heeft maar liefst vier verschillende: ICM, ICR, VIRM en de oude dubbeldeks stoptreinen die zijn omgebouwd tot de nieuwste intercity. Alle intercity’s hebben toiletten, stiltezones [S] en eerste en tweede klas coupés. In de toekomst beschikken ze allemaal over schermen met actuele reisinformatie. De buitenkant van intercity’s is geel met blauw bij de ramen.

De ICM, ook wel ‘Koploper’, rijdt sinds 1977 en is tussen 2008 en 2012 helemaal vernieuwd. De nieuwe ICMm heeft comfortabele stoelen, een draadloze internetverbinding en schermen met reisinformatie. In de eerste klas vind je verstelbare stoelen met voetensteun, leeslampjes en stopcontacten voor opladers van laptop, telefoon en tablet. Sommige ICMm-treinstellen hebben coupés met plek voor zes reizigers.

De ICR (Intercity Ruituigen) rijdt sinds 1980 en is gemoderniseerd tussen 2000 en 2005. De nieuwe ICRm is vergelijkbaar met de ICMm, maar heeft niet overal schermen met actuele reisinformatie. De stoelen hebben inklaptafels of zijwandtafels. Sommige treinstellen hebben coupés met plek voor zes reizigers.

In tegenstelling tot de ICMm en ICRm is de VIRM (Verlengd InterRegio Materieel) een dubbeldekker. De eerste treinstellen zijn tussen 2003 en 2005 ingezet. De VIRM-IV is de laatste serie en heeft als bouwjaar 2008.

De nieuwste Intercity is een moderne versie van de oude dubbeldeks stoptreinen, die sinds de jaren ’90 rijden. In deze treinen zijn loungebanken, schermen met reisinformatie en draadloos internet aanwezig. Stiltezones bevinden zich verspreid over de bovenverdieping.

Sprinter

Waar de Intercity stations overslaat, doet de sprinter dat niet (daarom heette deze trein vroeger ook stoptrein). De sprinter herken je aan de buitenkant aan de kleuren wit met blauw bij de ramen en geel bij de deuren. Deze treinen hebben om de 11 meter brede deuren, zodat reizigers sneller kunnen in- en uitstappen. Er zijn twee types: de Stads Gewestelijk Materieel (SGM) en Sprinter Light Train (SLT). De SGM is de oudste trein en rijdt op veel trajecten in de spits, omdat deze trein meer zitplaatsen heeft dan de nieuwere SLT. Toiletten zijn niet aanwezig, wat al tot veel ophef heeft geleid onder reizigers en vakbonden. Nieuwe modellen krijgen daarom wel een toilet.

Intercity Direct

Op de hogesnelheidslijn rijdt de Intercity Direct, die tot 15 december 2013 nog Fyra heette. Deze trein rijdt tussen de steden Breda en Amsterdam en stopt tussendoor op Rotterdam Centraal en Schiphol. Reis je tussen Rotterdam en Schiphol dan betaal je een extra toeslag. De Intercity Direct herken je aan de buitenkant aan de kleuren rood, roze en wit.