Wat betekent de OV-chipkaart voor mij?

ov_chipkaartBij steeds meer vervoerders heb je een OV-chipkaart nodig om te kunnen reizen met bus, tram, metro of trein. Vanwege meerdere problemen heeft NS de OV-chipkaart nog niet verplicht gesteld en kan er nog met een papieren kaartje worden gereisd. Met het oog op de toekomst is het echter handiger om deze chipkaart te hebben, zeker wanneer je veel met het openbaar vervoer reist.

Anoniem en op naam

Je hebt keuze uit twee soorten: de persoonlijke OV-chipkaart met abonnement en de anonieme OV-chipkaart. De anonieme kaart kost €7,50 en is na aanschaf door iedereen vrij te gebruiken. Er staat dan ook geen naam en foto op en is vooral handig als je niet zo veel reist met het OV. Je kunt de kaart uitwisselen met bijvoorbeeld gezinsleden en vrienden die ook niet vaak reizen. Het voordeel van een persoonlijke OV-chipkaart is dat deze geblokkeerd kan worden bij diefstal of verlies, automatisch opladen van saldo mogelijk is en je er ook bij andere vervoerders mee kunt reizen. De NS OV-chipkaart is ook te gebruiken voor de bus, tram of metro.

Op saldo reizen

Met de OV-chipkaart reis je op saldo. Dat betekent dat je een bepaald bedrag op de kaart zet, op je beginstation incheckt bij de speciale zuilen of poorten en op je eindstation uitcheckt. Je betaalt dan het bedrag voor een enkele reis op dat traject. Om bij de NS gebruik te maken van de anonieme OV-chipkaart moet er wel minimaal €20,- aan saldo opstaan voordat je incheckt. Bij de persoonlijke OV-chipkaart is dat, afhankelijk van je abonnement, €10,- of €20,-. Het instaptarief bij andere vervoerders is €4,-, €10,- of €20,-. Zorg daarom dat je voordat je aan je reis begint voldoende saldo op je kaart hebt staan.

Saldo opladen

Saldo op je kaart zetten doe je bij kaartautomaten van de vervoerder waar je mee reist of kan online. Bij de NS kun je met abonnement kiezen voor automatisch opladen. Is je saldo lager dan het bedrag dat je ingesteld hebt, dan wordt je kaart automatisch opgeladen tot het gewenste bedrag. Om gebruik te maken van een abonnement, moet je dit abonnement wel eerst op de OV-chipkaart activeren.

Wil je al eens oefenen met de kaartautomaat? Gebruik dan de kaartautomaatdemo van de NS.

Reisgegevens inzien

Met een OV-chipkaart kun je online precies zien wat je gereisd hebt (datum en traject) en de kosten voor je reis. Dat is onder meer handig om deze kosten bij je werkgever te declareren. Bij de NS gebruik je daarvoor een eigen account bij “Mijn NS”. Voor de overige vervoerders is er “Mijn OV-chipkaart”. Hier vind je ook alle informatie over aanvragen, opladen en reizen met de OV-chipkaart.