Openbaar vervoer over water

Bij openbaar vervoer wordt vaak gedacht aan bus, tram, metro en trein. Maar er zijn ook diensten over het water beschikbaar. Dan gaat het niet over de veerpontjes die heen en weer varen. Onder de categorie openbaar vervoer te water vallen luxe passagiersschepen waarop je je fiets kunt meenemen. Deze schepen varen met een minimumsnelheid van 30 kilometer per uur, volgen de rivier en sluiten bij aankomst aan op bus, tram, metro of trein. Niet onder ‘OV te water’ vallen veerdiensten op de Waddenzee en veerdiensten waarop auto’s vervoerd kunnen worden.

Trajecten

watplanner

In de regio Rotterdam varen twee trajecten: de Waterbus en de Fast Ferry. De Waterbus vaart met verschillende lijnen tussen Rotterdam en Dordrecht, Papendrecht en Sliedrecht. De Fast Ferry vaart in de Rotterdamse haven tussen Hoek van Holland en de Maasvlakte. De vertrektijden sluiten aan op de trein in Hoek van Holland. Met de Fast Ferry kom je langs de vele containerterminals, havenkranen en zeeschepen in de haven. Op sommige tijdstippen wordt een toeristische omweg gevaren via de Landtong van Rozenburg en de Maeslantkering (45 minuten). Ook tussen Vlissingen en Breskens vaart een Fast Ferry, van vervoerder Veolia.

De eerste OV-dienst over water was de Fast Flying Ferry tussen Amsterdam en Velsen-Zuid. Na 14 jaar stopte deze vaardienst van Connexxion er echter mee omdat de provincie de boot te duur vond. Ondernemer Willem Willemsen wil de Fast Flying Ferry wel weer laten varen.